کابل مفتول چیست؟
در این مطلب از تندیس کابل به معرفی کابل مفتول میپردازیم. به کابلهای مفتول در اصطلاح کابلهای خشک و زمینی هم گفته میشود. اساسا این کابلها تک رشتهای بوده و هادی آنها از جنس مس میباشد. عایق به کار رفته بر روی این کابلها از جنس پلیمر PVC میباشد. تولید سیمهای مفتولی به دو صورت سیم ثابت و سیم خشک میباشد که سیم ثابت به دلیل نداشتن انعطاف معمولا در زیر گچها و در لولهها مورد استفاده قرار میگیرد. اما سیمهای خشک در سیم کشی تابلوهای تبلیغاتی و توزیع برق به کار برده میشوند.
پیشنهاد مطالعه 👈🏻کابل شبکه بلدن🔌
میتوان گفت که اولین کابلهای تولید شده به بازار کابلهای مفتولی بودند که معمولا آنها را با نام NYY هم میشناختند. اغلب این کابلها را از تاباندن چند رشته سیم مفتولی به هم تولید مینمایند. گفتنی است که کابلهای مفتولی به نسبت کابلهای افشان از انعطاف پذیری کمتری برخوردار میباشند اما با این حال در هدایت کردن جریان برق کابلهای مفتولی گزینه بهتری میباشند. علت نام گذاری این کابلها به NYY این است که در ساخت سیم و کابل از استاندارد VDE استفاده شده است.
در کلمه NYY حرف N به معنای کابل و حرف Y به معنای عایق به کار رفته در پوشش کابل میباشد که اغلب از جنس PVC میباشد. باید یادآوری شود که این کابل به نام سخت هم شناخته میشود معمولا این کابل ها را می توان از جنس آلومینیوم و مس تولید نمود اما مدل مسی بسیار با کیفیت و بهتر می باشد. سطح مقطع این کابل بیشتر از 6 میلی متر می باشد. این کابل ها به خوبی فرم می گیرند اما پس از مدتی دچار پوسیدگی می شوند. یکی از علت های این مسئله تمایل الکترون ها به حرکت در سطح خارجی سیم می باشد.
کابل مفتول چیست ؟
همان گونه که قبل تر اشاره کردیم این کابل ها تک رشته ای بوده و هادی آن ها از جنس مس می باشد. عایق به کار رفته بر روی این کابل ها از جنس پلیمر PVC می باشد. از نظر ولتاژ کابلهای مفتول را می توان به انواعی با ولتاژ نامی بین 300 تا 500 در مقاطع 0.5 و 0.75 و 1 میلی متر مربع دسته بندی نمود. اما زمانی که سیم های مفتولی بیشتر از یک میلی متر مربع باشند ولتاژی که برای آن ها تعیین می شود 450 و 750 ولت می باشد. در رابطه با سایز کابل مفتول باید بگوییم که سیم های مفتولی هادی می باشند و تا سایز 10 میلی متر با سطح مقطع 10 میلی متر می باشند.
قطر یک مفتول تک رشته ای از سایز 1 به اندازه 1.13 میلی متر تا سایز 10 به اندازه 3.57 میلی متر متغیر می باشد. اما ضخامت کابلهای مفتول سایز 10 آن از ضخامتی حدود 3 میلی متر برخوردار می باشد و بسته های آن 50 کیلو گرمی می باشند. اما سایز 12 این کابل ها 2.5 میلی متری و در بسته های 25 و 50 کیلو گرمی وجود دارند. مزیت هایی که کابل مفتولی دارند عبارت اند از : بسیار مقرون به صرفه می باشند، در برابر هوای مرطوب و نم مقاوم هستند و زنگ زدگی کمی دارند، طول عمر آن ها بالاست و در شرایط آب و هوای خوب می تواند که حدود هفتاد سال عمر کنند، نسبت به ساییدگی و پیچیده شدن مقاوم می باشند.
پیشنهاد مطالعه 👈🏻 کابل شبکه لگراند🔌
کاربرد کابل مفتول
شاید بپرسید کاربرد کابل مفتول در چه مکان هایی می باشد؟ از آنجایی که این کابل ها از مقاومت بسیار بالایی برخوردار می باشند معمولا در کابل کشی ساختمان ها و مصارف صنعتی کاربرد دارند. استفاده از این کابل ها در محیط های آب دار، مرطوب، خشک و در مکان های باز و بسته و … می باشد. گاهی اوقات از این کابل ها در آجر کاری و بتن کاری استفاده می شود. از جمله کاربرد های دیگری که می توان برای این کابل ها به آن اشاره کرد در ساخت تابلو برق، کابل کشی در لوله های خرطومی و ساده، توزیع برق در نیروگاه ها و … می باشد.
معمولا در کابل دفنی خوابانده در زیر زمین هم از کابل مفتول استفاده می نمایند. این نوع کابل ها کاربرد های فراوانی دارند از طرفی در عایق بندی، رابیتس بندی، گل آرایی و عایق کاری موتور خانه ها استفاده از سیم های مفتولی نمره 18 و 20 توصیه می شود. این کابل ها را می توان در داخل خانه ها، تاسیسات استاتیک ، خارج از خانه، زیر زمین و بتن و آب هم برای تامین انرژی مورد استفاده قرار داد. شاید بپرسید علت استفاده گسترده از این نوع کابل ها چیست؟ در پاسخ باید اشاره کنیم که هزینه این کابل ها بسیار کمتر از سایر کابل ها می باشد و از لحاظ اندازه و وزن هم این سیم ها به گونه ای طراحی شده اند که عمل کشی را ساده می نمایند.
انواع کابل مفتول
کابلهای مفتول برای انتقال جریان برق بسیار مناسب می باشند و یکی از گزینه های مناسب آن کابل NYY می باشد.
کابل مفتول NYY
این نوع کابل در جهت انتقال سیگنال های الکتریکی بین دستگاه ها و اتصال وسایل الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد که این نوع کابل ها از خود میدان الکترومغناطیسی ساطع می کنند و این تابش بر روی کابل های اطراف آن تاثیر منفی خواهد داشت و باعث ایجاد تداخل می شود. بنابراین بهتر است که در مسیر های کوتاه و چند مسیره مورد استفاده قرار بگیرد. البته زمانی که آن را شیلد دار کنیم می توان که در هر طول مسیری از آن استفاده نمود. در یک دسته بندی دیگر کابل مفتول مسی و کابل های نصب ثابت NYY به دو دسته هادی تک مفتولی و هادی نیمه افشان تقسیم می شوند.
کابل مفتول تک رشته ای
این نوع کابل ها را در توزیع برق با ولتاژ کم مورد استفاده قرار می دهند گفتنی است که به صورت نصب ثابت در تاسیسات ساختمان، زیر زمینها، داخل آب و یا دیگر فضاهایی امکان صدمه به سیم وجود دارد به کار برده می شود.
کابل مفتولی 6*2
به این نوع کابل، کابل سبک هم گفته می شود. که معمولا متشکل شده از دو رشته که سطح مقطع آن ها 6 میلی متر است، می باشد. این نوع کابل را به دو صورت روکار و توکار در سیم کشی داخل ساختمان ها مورد استفاده قرار می دهند. این کابل را در صنعت هم استفاده می کنند و مناسب برای محیط های خشک و مرطوب هستند. توجه کنید که بهتر است که در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرندوو حتما در استفاده در زیر بتن ها باید که عایق و روکش داشته باشند.
پیشنهاد مطالعه 👈🏻کابل شبکه نگزنس🔌
کابل خشک NYRY
کابل خشک که طبق استانداردها NYRY خوانده می شود از سیم هایی تک هشته با پوششی آلومینیومی و چند هسته با پوشش فولادی تشکیل می شود. در این کابل های خشک آرماتور سیم آلومینیومی و سیم فولادی گالوانیزه و پوشش نواری فولادی گالوانیزه هم مورد استفاده قرار می گیرد.
از جمله انواع دیگر کابلهای مفتولی عبارت اند از:
- کابل مفتولی سبک
- کابل تک مفتولی مسی
- کابل های مفتولی زمینی
- کابل ها با مقطه گرد
- کابل ها با مقطع مثلثی
- کابل چند مفتولی آلومینیومی زمینی
- کابل چند مفتولی مسی
کابل مفتول مسی
همان گونه که از نام این کابل ها مشخص است هادی آن ها از فلز مس تولید می شود این کابل ها به کابل های خشک و یا سخت هم در بازار شناخته می شوند معمولا از این کابل ها در مکان هایی احتیاج به نصب ثابت دارند مورد استفاده قرار می گیرند. این کابل ها را در جهت سیم کشی داخل تابلو های الکتریکی و یا در ایستگاه های توزیع برق مورد استفاده قرار می دهند حتی می توان آن ها را در مصالح ساختمانی همچون گچ و یا لوله ها به کار گرفت قیمت این کابل ها بوجسی آن ها به نسبت کابل های مفتولی با هادی آلومینیومی گران قیمت تر می باشد چرا که فلز مس از قیمت بالایی برخوردار می باشد.
به عبارت دیگر هر کابل برقی که شکل و ساختار های آن به دو شکل مس نرم ده چند مفتولی یا کلاس 2 ، و یا مس نرم شده تک مفتولی یا کلاس یک باشد را کابل مفتول مسی می گویند حتی به آن ها کابل استخوانی هم می گویند که به دو صورت سبک و سنگین نولید می شوند.
کابل مفتولی سبک
این نوع کابل ها برای مصارف سبک و غیر صنعتی استفاده می شوند و دارای ولتاژ نامی 300 تا 500 ولت می باشند. هادی این نوع کابل ها مسی تک یا چند مفتولی می باشد و به صورت 2 تا 5 رشته تولید می شوند.
کابل مفتولی سنگین
این نوع کابل ها قابلیت این را دارند که به صورت زمینی نصب شوند به همین علت آن ها را به عنوان کابل های زمینی می شناسند کابل های خشک سنگین را به صورت تک رشته و یا چند رشته در سطح مقطع های متفاوت تولید و عرضه می نمایند. ولتاژ اسمی این کابل ها 0.6/1 کیلو ولت می باشد.
کابل مفتول آلومینیومی
همان گونه که از نام این کابل ها مشخص است هادی به کار رفته در آن ها آلومینیوم می باشد قیمت این نوع کابل ها به نسبت کابل های مسی مناسب تر می باشد لذا فلز مس گران قیمت تر است و مورد دیگر وزن کابل مفتولی آلومینیومی است که به نسبت مس پنجاه درصد کمتر می باشد. همین امر موجب می شود که کابل های مفتول آلومینیومی را در ساختمان ها بتوان به راحتی نصب نمود. به عبارتی مواردی همچون شکل دهی، خمش و کشیدن کابل این نوع کابل در مکان های تنگ و … آسان تر می باشد. مسئلة قیمت کابل مفتول آلومینیوم نیز به تنهایی دلیل قانع کننده ای برای این واقعیت است که چرا هادی های نسل اخیر کابل مفتول آلومینیومی دارای شرایط مناسبی برای عرضه می باشند.
در واقع هادی های آلومینیومی هم همچون هادی های مسی در انتقال جریان الکتریکی به کار می روند و فلز مس در گذشته مناسب ترین گزینه برای هادی کابل ها بود اما با گران قیمت شدن این فلز کمتر کسی به دنبال خرید کابل های مسی می رود. درست است که مقاومت الکتریکی اکبل مسی کمتر می باشد اما قیمت آن سه برابر کابل های آلومینیومی می باشد. به همین دلیل است که بیشتر مصرف کنندگان به سمت کابل های آلومینیومی روی آورده اند.
کابل مفتول کولری
این نوع کابل هم از هادی مسی برخوردار می باشد که عایق آن پی وی سی می باشد و ولتاژ ورودی آن از 300 تا 450 ولت می باشد. کابل مفتول کولری از سطح مقطع 4*1.5 با ضخامت 7 میلی متری بهره می برد. این نوع کابل برای سیم کشی کولر ها طراحی شده است و تفاوتی که با سایر سیم ها دارد این است که این کابل سخت تر یا خشک می باشد و در هر سایزی برای کولر ها طراحی شده است.
لازم است بدانید که مشخصات کابلی که برای کولر مد نظر خود احتیاج دارید در پلاک کولر که در پشت کولر قرار گرفته است نوشته شده است. معمولا در پلاک کولر به طور واضح و معین نمی نویسند که چه کابلی برای کولر مناسب است به همین خاطر باید میزان ظرفیت سرما را بر ۳.۵ تقسیم و در ۱۲ ضرب کنید. حاصل این فرمول یک عدد است که به آن BTU می گویند. از طرق BTU می توانید سایز مناسب را برای کولر خود انتخاب کنید.
تفاوت کابل مفتول و افشان
- مهم ترین تفاوت این دو کابل میزان انعطاف پذیری می باشد لذا کابل های افشان از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار می باشد.
- تفاوت دوم اختلاف مقاومت اهمی می باشد که در کابل های مفتولی بیشتر از کابل های افشان می باشد.
- کابل مفتولی به نسبت کابل افشان از مقاومت بیشتری در برابر ساییدگی برخوردار می باشد.
این دو کابل از کاربرد های متفاوتی برخوردار می باشند به عبارتی هر کدام در وسایل متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال کابل افشان به علت انعطاف پذیری بیشتری که دارد و حتی عملکرد بهتر معمولا در تابلو های فرمان و ماشین ها مورد استفاده قرار می گیرد.