کابل کواکسیال چیست؟
فروشگاه اینترنتی تندیس کابل ارائه دهنده انواع لیست قیمت سیم و کابل از جمله موارد زیر میباشد. برای مشاهده انواع لیست قیمت کلیک کنید. در این مطلب از مجله تندیس کابل به موضوع کابل کواکسیال میپردازیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.
شاید از خود بپرسید که کابل کواکسیال چیست و چه کاربردی دارد ؟ انواع کابل کواکسیال کداماند؟ ساختار کابل کواکسیال چگونه است؟ کابل کواکسیال در سال 1880 اختراع شده است و اولین سیستم انتقال کواکسیال در سال 1940 به واسطه AT&T تولید و به بازار عرضه شدند. کاربرد اولیه این کابلها در شبکههای اترنت بود که قادر بودند سرعت 10Mbps را پشتیبانی کنند. به عبارت دیگر این کابل نوعی کابل مسی میباشند و به علت اجزایی که در آن وجود دارد و محافظ فلزیش میتواند که از تداخلات سیگنالی جلوگیری نماید. به این کابلها کابل آنتن هم میگویند چرا که اوایل به عنوان کابل تلویزیون در جهت اتصال آنتن ماهواره به تلویزیون به کار میرود.
به عبارتی هم کاربرد تجاری و هم کاربرد خانگی داشتند. البته گاهی اوقات مخابرات برای اتصال دفاتر مرکزی به دکلهای تلفن نزدیک مشتری این کابلها را مورد استفاده قرار میدادند. کاربردهای دیگر این کابل علاوه بر مصرفهای خانگی این است که به عنوان اتصال اترنت در انترپرایزها و دیتاسنترها مورد استفاده قرار میگرفتند اما با گذشت زمان کابلهای جفت به هم تابیده جای آنها را گرفت. کابل کواکسیال معمولا در هواپیما، تجهیزات نظامی و پزشکی، اتومبیلها، اتصال به دیشهای ماهواره و گیرنده تلویزیون و رادیو مورد استفاده قرار میگیرند.
کابل کواکسیال چیست ؟
در رابطه با این نوع کابلها باید بگوییم که کانال فیزیکی میباشد موجب انتقال سیگنالهای الکتریکی میشود. کابل کواکسیال متشکل شده از هادی فلزی که یک لایه عایق و محافظ رسانا آن را پوشانده است. هسته مسی کابل کواکسیال دادهها را به سرعت منتقل میکند و آنها را بدون این که تداخلات بر روی آنها اثر بگذارد و یا عوامل محیطی آنها را خراب کند به مقصد میرسند. در رابطه با ساختار کابل کواکسیال باید گفت که از یک لایه مرکزی برخوردار است و هادی آن الکتریکی و عایق بندی شده است.
لایه هادی مرکزی یک سیم نازک میباشد که قادر است هم به صورت تابیده شده و هم ساده مورد استفاده قرار گیرد. روی این سیم مسی عایقی وجود دارد و سپس بر روی عایق یک لایه مشبک بافته شده است که میتواند مسی و یا فلزی باشد و در نهایت تمام این ساختارها با یک عایق خارجی پوشانیده شدهاند. در حال حاضر در برخی از خانهها سیم کشی آنها به صورت قدیمی میباشد یعنی از کابل کواکسیال استفاده کردهاند بنابراین باید اشاره کنیم که استفاده از کابل کواکسیال دارای مزایایی هم میباشد که از جمله آنها میتوانیم به هزینه سیم کشی ارزان، در برابر تداخلات الکترومغناطیسی دارای مقاومت خوبی میباشند، نصب و پیکر بندی آن آسان میباشد، در برابر عوامل تهدید کننده مقاومت بالایی دارد اشاره کنیم.
امپدانس کابل کواکسیال چیست ؟
باید بدانید که به میزان مقاومت یک کابل امپدانس کابل کواکسیال میگویند. به خاطر داشته باشید که یک کابل کواکسیال زمانی که یک جریان سیگنالی از آن عبور میکند که دچار اختلاف پتانسیل میشود و به میزان مقاوتی که یک کابل در مقابل جریان الکتریکی دارد امپدانس کابل میگویند. در واقع امپدانس کابل کواکسیال در برابر اختلاف پتانسیل وارد به کابل به پارامترهای متفاوتی وابسته میباشد که برای همه کابلها امپدانس یکسان نمیباشد و تفاوت زیادی را خواهید دید. در حال حاضر میتوانید که در صنعت کابلهای کواکسیال متفاوت با امپدانس متفاوت در سایزهای مختلف و حتی کاربردهای مختلف مشاهده نمایید.
میزان امپدانس کابل کواکسیال بر حسب جنس رسانایی که در آنها استفاده میشود تعیین شده. امپدانس باید کاملا حرفهای و دقیق اندازه گیری شود و سپس بعد از اندازه گیری میزان مقاومت کابلها در مقابل اختلاف پتانسیل از آنها استفاده شود. و اما بعد از مشخص شدن میزان امپدانس از این کابلها میتوان در مسافتهای کوتاه و یا حتی بلند استفاده شود، در ایجاد ارتباط بین شبکههای رادیویی و تلویزیونی گزینش کابل کواکسیال بسیار مناسب میباشد چرا که امپدانس کابل برای همچنین ارتباطهایی با مسافت زیاد کارایی خوبی دارند و مناسب میباشند.
ساختار کابل کواکسیال
کابل کواکسیال از یک لایه مرکزی بهره میبرند که هادی الکتریکیست و عایق بندی شده است، اما این ساختار موجب میشود که دادهها و یا سیگنالهای داخل کابل در امان باشند و تداخلات و نویزهای الکتریکی نتوانند که به آن نفوذ کنند. البته گفتنی است که لایه هادی مرکزی یک سیم نازک میباشد که به دو صورت جفت بهم تابیده و ساده دیده میشوند. عایقی دور این سیم مسی را پوشانده است. روی این عایق، لایه مشبک و بافته شده از جنس مس یا فلز وجود دارد. در نهایت تمام این ساختار درون عایق بیرونی قرار میگیرند.
انواع کابل کواکسیال چیست ؟
کابلهای کواکسیال در انواع مختلفی دیده میشوند. کابلهای کواکسیال را متناسب با پارامترهای مختلف تقسیم بندی نمایید. اگر که بخواهیم کابلها را با توجه به جریان تقسیم بندی نماییم میتوانیم که آنها را در دو دسته مشاهده نماییم. دسته اول کابلهای کواکسیال با امپدانس 75 اهم میباشند و دسته دوم کابلهای کواکسیال با امپدانس 50 میباشند. باید بدانید که کابلهای کواکسیال با امپدانس 75 اهم در جهت سیگنالهای ویدیویی مورد استفاده قرار میگیرند. دسته دوم کابلها با امپدانس 50 اهم در جهت استفاده از دادهها و ارتباطات مورد استفاده قرار میگیرند.
تقسیم بندی بر اساس نیمه سفت و سخت یکی دیگر از تقسیم بندیها میباشد که در این نوع کابلها از یک غلاف بیرونی مسی محکم با دی الکتریک PTFE استفاده شود. غلاف مسی به طور کلی از محافظت برتری برخوردار است و خواص دی الکتریک عملکرد فرکانس بالا را افزایش میدهند. تقسیم بندی کابلها بر اساس انعطاف پذیر آنها این گونه است این کابلها با توجه به نحوه استفاده آنها دارای انعطاف پذیری میباشند. این کابلها با توجه به منعطف بودنشان میتوانند که حرکت کنند و از انعطاف پذیری لازم برخوردار میباشند. ساخت کابلهای انعطاف پذیر کواکسیال این گونه است که از یک هادی داخلی فلزی برخوردار میباشند و هادی فلزی توسط یک پلیمر انعطاف پذیر به عنوان دی الکتریک کار میکند.
زمانی که میخواهیم انعطاف پذیری بیشتری داشته باشیم احتمال دارد که هادی فلزی باشد به جای یک سیم جامد به یک طرح رشته ای تبدیل شده باشد و ممکن است یک فوم دی الکتریک پلی اتیلن به جای ماده دی الکتریک سفتتر جایگزین شود. در ادامه برخی از کابلهای کواکسیال را برای شما مورد بررسی قرار خواهیم داد.
کابل کواکسیال هارد لاین
هارد لاین یا Hard- Line coaxial cable یک نوع کابل کواکسیال میباشد که سیم مسی در آن همانند کانال گردی میباشد که محافظی از ترکیب فلزاتی همچون آلومینیوم و یا مس آن را پوشانده است این نوع کابل را معمولا در جهت اتصال ترانسمیتور به آنتن مورد استفاده قرار میدهند.
کابل کواکسیال تریاکسیال
در حقیقت Triaxial cable یک نوع دیگر از کابلهای کواکسیال میباشد که در این نوع کابل کواکسیال یک لایه محافظ سوم دیده میشود که معمولا از سیگنال انتقالی محافظت مینماید. کابل کواکسیال تریاکسیال معمولا در ویدئو مورد استفاده قرار میگیرند.
کابل کواکسیال ریجید لاین
Rigid-line coaxial cable با به عبارتی کابل کواکسیال ریجید لاین متشکل شده از دو کانال مسی میباشد و به عنوان لوله غیر قابل تاشو عمل مینمایند. این لاینها برای مصارف داخلی و بین ترانسمیتورهای قوی فرکانس رادیویی استفاده میشوند.
کاربرد کابل کواکسیال چیست
معمولا کاربرد این نوع کابلها در فاصلههای زیاد و بسیار طولانی میباشد که در جهت برقراری ارتباط بین شبکههای تلویزیونی، شبکههای رادیویی یا شبکههای تلفنی مورد استفاده قرار میگیرند. اما کابلهای کواکسیال کوتاهتر در جهت ایجاد ارتباط بین وسایل و لوازم تصویری منزل و اندازه گیری الکترونیکی کاربرد دارند.
در نهایت باید اشاره کنیم که از کابلهای کواکسیال میکرو در تجهیزات نظامی و وایل اسکن ما فوق استفاده میشود.اما باید گفت که این لاینها برای مصارف داخلی و بین ترانسمیتورهای قوی فرکانس رادیویی استفاده میشوند.
کابلهای گوناگونی وجود دارند که کاربردهای متفاوتی هم دارند برای مثال کابل RG6 برای اتصال تلویزیون و ماهواره مورد استفاده قرار میگیرند یا کابل RG11 در ساختمانهایی با ارتفاع زیاد و یا فاصلههای طولانی استفاده میشود.کابل RG59 در سیستمهای دوربین مدار بسته کاربرد دارد. در نهایت کابل RG60 برای تلویزیونها با کیفیت تصویر زیاد استفاده میشود.
مدل های گوناگون کابل کواکسیال
در ارتباط با کابلهای RG باید بگوییم که انواع متفاوتی دارند که در امپدانسها و سایزهای متفاوتی هم دیده میشوند. اساسا زمانی که میگوییم اندازه یعنی کلفتی کابل که با با عدد RG سنجیده میشود. گفتنی است که به هر میزانی که عدد آر جی بزرگتر باشد هسته هادی مرکزی باریکتر میباشد به صورتی که در جهت انتقال دادهها در فاصلههای طولانی مثلا تا 500 متر هم استفاده میشوند. پس در ستون مهره شبکهها و کابل ماهواره و کابل تلویزیون و دوربین مدار بسته قابل استفاده است. مثلا کابل کواکسیال با RG پایین، در دوربین مدار بسته و مصارف کنترل از راه دور زیاد مناسب نیست اما در شبکههای کامپیوتری و سیستمهای رادیویی مانند بی سیمهای نظامی مناسب است. بدین ترتیب میتوان دو نوع کلی Thinnet و Thicknet را برای کابل کواکسیال در نظر گرفت که به ترتیب فواصل ۱۸۵ و ۵۰۰ متر را پشتیبانی میکنند.
کابل کواسیال RG59
کابلهای RG59 یکی از کابلهای رایج از کابل انتقال اطلاعات محافظت میباشد متشکل شده از دو رسانا میباشد که این دو رسانا به صورت هم محور جهت دار شدهاند و به وسیله یک لایه عایق جدا شدهاند. هسته این کابل یک سیم فلزی میباشد این هسته با یک لایه از عایق ضد برق غیر رسانا پوشیده شده و در اطراف این عایق یک تور فلزی و یا فویل پوشیده شده و در نهایت کل سیم با یک پوششی پیچیده شده است. باید اشاره کنیم که این کابل از نظر ساختمان کلی کاملا شبیه کابلهای آنتن تلویزیونی است و تنها تفاوت آن در قطر مغزی و حجم شیلد است. کابلهای تصویر RG59 در کیفیتهای کاملا متفاوتی تولید میشوند. با کیفیتترین کابلهای RG59 کابلهای با شیلد و مغزی مسی هستند.
کابل کواکسیال RG6
در حقیقت کابل RG6 گیج سنگینتر میباشد و عایق بندی و شیلدینگ مناسب برای بسیاری از کاربرها همچون، کاربرد در پهنای باند بالا، فرکانس بالا مثل اینترنت، تلویزیون کابلی، و سیگنالهای تلویزیونهای ماهوارهای دارد. اگر نمیدانید که چه کابلی بگیرید، RG6 بهترین انتخاب برای شما خواهد بود. این نوع کابل باریکتر میباشد و برای کاربرد در پهنای باند پایین و فرکانسهای پایینتر مثل تصاویر آنالوگ و نصب دوربینهای مداربسته توصیه و پییشنهاد میشود. کلمه RG6 مخفف کلمه Radio Guide میباشد و در نهایت باید بگوییم که برای انتقال سیگنالهای ویدئویی کم قدرت کاربرد دارد.
کابل کواکسیال RG11
این نوع کابل یکی از بهترین کابل کواکسیال میباشد معمولا از آنها در سیستمهای دوربین مدار بسته در متراژهای بسیار زیاد به صورت یک تکه کاربرد دارد. تصاویری که توسط این کابلها دریافت میشود بسیار باکیفیت و بدون لرزش و یا نویز میباشد. در مسافتهای دور و طولانی میتوان برای دریافت و یا ارسال صدا ، اطلاعات و … از کابل RG11 استفاده کنید. این کابل را در مصارف خاص استفاده مینمایند.