کابل چیست؟
فروشگاه اینترنتی تندیس کابل ارائه دهنده انواع لیست قیمت سیم و کابل از جمله موارد زیر میباشد. برای مشاهده انواع لیست قیمت کلیک نمایید. در این مطلب از مجله تندیس کابل به موضوع کابل چیست میپردازیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.
شاید برایتان سوال بیش بیاید که کابل چیست و انواع آن کدام است؟ کاربرد انواع کابل ها کدام اند؟ و کلی سوال دیگر که ممکن است که ذهن شما را به خود درگیر نماید. ما در این مطلب میخواهیم که به سوالات شما پاسخ دهیم پس ما را تا پایان همراهی نمایید. سیم و کابل در صنعت برق یکی از اصلیترین تجهیزات برای هدایت برق یا به عبارتی انرژی الکتریکی میباشند. اما باید بدانید که کابلها بسیار مهم و کاربردی میباشند پس زمانی که میخواهید کابلها را خریداری نمایید حتما باید اصول اولیه شرایط نگهدار، کاربرد و نصب و انتخاب آن را به درستی اجرا کنید تا نتواند که به سیستم آسیبی را وارد کند.
مادامی که میخواهید یک کابل را خریداری نمایید حتما به مواد عایق، جنس غلاف و زره، جنس و تعداد هادیها، سطح مقطح هادیها را در نظر بگیرید. انتخاب کردن انواع کابلها بدون رعایت استانداردها صد در صد موجب خسارت میشود و حتی خود کابل هم از بین خواهد رفت.
اگر بخواهیم که کابل را تعریف کنیم باید بگوییم که کابل نوعی هادی میباشد که از یک پوشش عایق برخوردار میباشد. کابلها از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاند که هر کدام وظیفه خاص خود را انجام میدهند و در مجموع قابلیت هدایت الکتریکی و استقامت الکتریکی، مکانیکی و شیمیایی کابل را ایجاد میکنند.
انواع کابل چیست ؟
کابلها یک یا چند سیم در کنار هم بافته شده میباشند که یک مجموعه را تشکیل میدهند. در آخر به وسیله موادی از محیط اطراف خود عایق شده است. کابلها را میتوانید که از نظر میزان ولتاژ، شکل رسانا، نوع کارکرد در انواع مختلفی مشاهده کرد. که در ادامه آنها را بیشتر مورد بررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.
انواع کابل بر اساس میزان ولتاژ
کابلها بر اساس میزان ولتاژی که دارند به سه دسته کلی مانند کابل فشار ضعیف، کابل فشار متوسط، کابل فشار قوی تقسیم بندی می شوند.
کابل فشار ضعیف LV
در حقیقت بر اساس استانداردها رنگ عایق رشتههای این نوع کابلها به ترتیب خاکستری روشن، سیاه، قرمز، آبی و سیاه میباشد. به صورتی که یک کابل دو رشتهای از دو رنگ اول دارد و سپس یک کابل پنج رشتهای از پنج رنگ را مورد استفاده قرار میدهند. از رنگ خاکستری روشن به عنوان MP یا به عبارتی به عنوان سیم صفر که در این چهار نوع کابل مشترک است مورد استفاده قرار میگیرد. و هادی با رنگ قرمز را به عنوان سیم محافظ در نظر میگیرند. در کابلهای فشارضعیف چهاررشتهای، معمولاً سطح مقطع سه رشته از سیمها با هم مساوی میباشد، و سطح مقطع هادی چهارم تقریباً نصف هادیهای دیگر تولید میشود. این نوع کابلها معمولا برای انتقال الکتریسیته با حداکثر ولتاژ 1000 ولت برای مصارفی مانند کابل کشی ساختمان خانه مورد استفاده قرار میگیرد.
کابل فشار متوسط MV
این نوع کابلها برای توزیع انرژی الکتریکی تک فاز و سه فاز در سیستمهایی که ولتاژنامی آنها از 6 تا 30 کیلو ولت باشد و در پستهای خطوط توزیع کاربرد دارند. از کابلهای فشار متوسط در شبکههای صنعتی و عمومی و همچنین در تاسیسات خارجی و یا داخلی در داخل کانالها و یه به صورت دفن در زمین مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع کابلها برای انتقال فواصل کم انتخاب مناسبی میباشند.
کابل فشار قوی HV
این نوع کابلها دارای ولتاژ بالایی میباشند. به عبارتی قادرند که جریانهای بیشتر از 30 کیلو ولت را عبور دهند. کاربرد این کابلها برای انتقال انرژی الکتریکی در ولتاژهای بالا میباشد. کابل فشار قوی متشکل شده از یک عایق و یک رسانا میباشند که سیستم عایق بندی آن متشکل شده از یک لایه نیمه مخروطی و یک محافظ فلزی میباشد. کاربرد این نوع کابلها در متصل کردن فیبر نوری، کاربردهای صنعتی، منتقل کردن ولتاژ بالا در زیر زمین، بر روی دکلهای بزرگ و بین شهری میباشد.
انواع کابل بر اساس شکل رسانا
پارامتر دیگری که کابلها را بر اساس آن تقسیم بندی میکنند شکل رسانا میباشد. شکل رسانا کابل میزان انعطاف کابلها را تعیین مینماید.
کابل مفتول
به این نوع کابلها تک سیم هم گفته میشود که متشکل شده از یک هادی یک لایه عایق حافظتی میباشد. کابلهای مفتولی یک عایق PVC و یا XLPET دارند. این نوع کابلها برای تابلوهای برق و یا توزیع برق در لولههای داخل ساختمان گزینه مناسبی میباشند. از جمله مزایای این کابل میتوان به قیمت مناسب آنها، برای همه در همه شهرها قابل دسترسی میباشد، از سطحی صاف برخوردار است طول عمر مفیدی هم دارد، در برابر نم و هوای مرطوب مقاوم میباشد و زنگ زدگی آن پایین میباشد، اشاره کرد. در حقیقت این کابل انعطاف کمی دارد و رشته سیم درون آن به شکل مفتول دایرهای یا مثلثی میباشد.
کابل افشان
در این نوع کابلها میتوانید که بیشتر از یک رشته افشان را مشاهده نمایید که هادی این کابل از مس بوده و عایق آن از PVC میباشد. کابلهای افشان به راحتی شکسته نمیشود به این علت میتوان به راحتی آنها را شکل دهی کرد و بسیار نرم میباشند به این علت است که آنها را در فواصل طولانی مورد استفاده قرار نمیدهند. میتوان آنها را به دو صورت تخت و گرد تولید کرد که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند.
کابل نیمه افشان
کابل نیمه افشان در حقیقت تک رشته نمیباشد و متشکل شده از مجموعهای مفتولهای تابیده شده در هم میباشد. کابلهای نیمه افشان یک کابلی مابین کابل مفتول و کابل افشان میباشد. این کابل که رسانای آن از چند مفتول ساده بههمتابیدهشده تشکیل میشود و انعطاف آن از حالت کابل مفتولی بیشتر است.
انواع کابل بر اساس نوع کارکرد
کارکرد کابلها برای انتقال میباشد اما شما باید بدانید که برای انتقال چه چیزی، کابلها را مورد استفاده قرار میدهند. معمولا از کابل برای انتقال الکتریسیته که همان نیرو است، نور، سیگنالها مورد استفاده قرار میگیرند. همین امر باعث میشود که کابلها در گروههای متفاوتی قرار بگیرند. برای انتقال الکتریسته که از کابلهای فشار ضعیف، متوسط، قوی و فوق قوی استفاده میشود اما برای انتقال سیگنال از کابلهای مخابراتی، شبکه و کواکسیال استفاده میشود. انواع کابلهای فشار ضعیف و متوسط و قوی را مورد بررسی قرار دادیم اما در ادامه کابل کابل کواکسیال و انواع آن را توضیح خواهیم داد.
کابل کواکسیال
میتوان گفت که این کابل از مهمترین کابلهایی که در پروژههای شبکه برای انتقال داده و سیگنال استفاده میشود، است. به کابلهای کواکسیال کابلهای هم محور میگویند. در کابل کواکسیال هادی به کمک عایق منعطفی که معمولاً از جنس پلیمر است، پوشانیده شده و مشخصه خوبی که این کابلها دارند عدم وجود نویز در طول خط انتقال در شرایط گیرندگی میباشد. اما در صورتی که این کابلها نقش فرستندگی داشته باشند، هیچ گونه تابش و تشعشی در طول کابل مشاهده نخواهید کرد؛ این بدان معنی است که موج انتقال یافته در طول مسیر کاملا محافظت خواهد شد. کابلهای کواکسیال هم به نوبه خود انواعی دارند که در ادامه آنها را بیشتر مورد بررسی خود قرار خواهیم داد:
کابل کواکسیال نازک
باید بدانید که کارکرد با این کابلها بسیار راحت میباشد. چرا که از انعطاف پذیری بالایی برخوردار میباشند. به این علت است که میتوانیم آنها را در بیشتر شبکه به راحتی مورد استفاده قرار داد. قطر کابلهای کواکسیال نازک 25/0 اینچ میباشد. اگر میخواهید این کابل را در شبکه خود مورد استفاده قرار دهید میتوانید که آن را به کارت شبکه متصل نمایید. کابل کواکسیال نازک توان ارسال سیگنال را تا ۱۸۵ متر دارند.
کابل کواکسیال ضخیم
نام دیگر این کابلها اترنت استاندارد میباشد. چرا که اولین کابلی بوده که در شبکههای اترنت به کار گرفته شدهاند. هسته مسی این کابلها نسبت به نوع نازک، ضخیمتر است، به همین دلیل میتواند سیگنال را به مسافتهای طولانیتر انتقال دهد. زیرا به هر میزان که هسته ضخیمتر باشد، میتواند سیگنالها را به مسافتهای طولانیتر انتقال دهد.
کاربرد کابل
در حال حاضر در صنعت برق بخش عظیمی از توزیع انرژی الکتریکی مخصوصا کابلهای فشار ضعیف از طریق کابلها انجام میشود. کابلها از نظر ساختمان داخلی و انواعی که دارند از کاربردهای متفاوتی هم برخوردارند. انواع کابلها از نظر کاربرد عبارت اند از :
کابل های مورد استفاده در ساختمان ها
در ساختمانها از کابلهایی با هادی مسی و یک غلاف و عایق پی وی سی برخوردارند.
کابل های هوایی
از این کابلها با سیم مهار فولادی در مکانهایی که کابلها را روی تیر برق نصب میشوند، مورد استفاده قرار میدهند. که در این کابلها یک سیم رشتهای از جنس فولاد گالوانیزه به موازات کابل قرار گرفته به صورت مشترک یک غلاف از مواد پلی اتیلن روی آنها کشیده میشود.
کابل های زمینی
اغلب برای کابل کشی در داخل خاک از کابلهایی با هادی مسی و عایق پی وی سی مورد استفاده قرار میگیرند. که در صورت نیاز کابل فوق به سیم با نوار فولادی مسلح میگردد.
هادی کابل چیست
به قسمتی از کابل که وظیفه عبور جریان برق را بر عهده دارد هادی گفته میشود. هادیهای آلومینیومی و مسی به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که این دستهها عبارتاند از: هادیهای تک مفتولی، هادیهای فشرده سکتور تابیده منظم، هادیهای گرد تابیده منظم، هادیهای انعطاف پذیر، هادیهای فشرده گرد تابیده منظم.
باید بدانید که استفاده از هر یک از هادیها به نحوه استفاده، سلیقه مصرف کننده، توصیههای استاندارد بستگی دارد. از لحاظ رسانایی مس و طلا، آلومینیوم در درجه های بالایی میباشند. استفاده از مس دارای مزیتهایی همچون در برابر اثرات جوی مقاوماند، مقاوم الکتریکی کم، فرم پذیری خوب، استحکام مکانیکی مطلوب برخوردار میباشند.
ساختمان کابل برق
در این مطلب از کابل چیست باید گفت که کابلهای برق از قسمتهای مختلفی تشکیل میشوند که از جمله آنها پوسته، مغزی که به آن هادی هم میگویند، غلاف، غلاف فلزی، غلاف جدا کننده و پوسته غلاف، غلاف بیرونی، محافظ، پر کننده در ادامه بیشتر توضیح میدهیم.
مغزی کابل
همان هادی درون کابل را مغزی میگویند و انتقال توان وظیفه آن میباشد. که اغلب از جنس فلز مس و یا فلز آلومینیوم میباشد.
پوسته کابل
لایه ای که کنترل میدان الکتریکی را درون عایق بر عهده دارند.
غلاف کابل
در کابل یک پوشش استوانهای وجود دارد که از جنس فلز و یا غیر فلز است که اغلب اکسترود شده است.
غلاف هادی
با متریالهای متفاوت که به شکل موج دار و یا صاف و یا هادی استفاده میشود.
پوسته عایق
پوستهای الکتریکی که از مواد غیر فلزی یا فلزی نیمه هادی است و عایق را میپوشاند.
غلاف جدا کننده
غلاف داخلی که ما بین دو پوشش فلزی غیر هم جنس استفاده میشود.
محافظ کابل
پوششی از سیم فلزی در جهت حفاظت از کابل در برابر اثرات مکانیکی خارجی استفاده میشود.
غلاف بیرونی
معمولا غیر فلزیست و برای اطمینان از حفاظت در برابر عوامل خارجی روی پوششهای فلزی استفاده میشود.
پر کننده کابل
موادی که برای پر کردن فضای خالی باقی مانده بین مغزیهای یک هادی چند مغزی استفاده میشود.
منظور از سطح مقطع کابل چیست؟
در این مطلب از کابل چیست باید گفت که عوامل مختلفی بر سطح مقطع کابل موثرند که مهمترین آنها شدت جریان مجاز کابل، افت ولتاژ مجاز با توجه به مصرف کننده با هم متفاوت میباشد، شرایط محیطی کابل، طول کابل لازم میباشد.